Information från Referensgruppen för antimykotika och NRL för svampar om invasiva Candida parapsilosis och resistensbestämning för echinocandiner

Referensgruppen för antimykotika (RAM) och NRL för svampar rekommenderar att de mikrobiologiska laboratorierna i Sverige i sina svar uppmärksammar att echinocandiner inte rekommenderas som förstahandsbehandling av allvarliga C. parapsilosis infektioner.

I samband med den senaste revisionen av EUCASTs Antifungal Clinical Breakpoints år 2020 ändrades MIC-gränserna för echinocandiner och Candida parapsilosis så att MIC värden ≤4 mg/L för anidulafungin numera kategoriseras som S. Samtidigt skriver EUCAST i "Anidulafungin, Rationale for the EUCAST Clinical Breakpoints, version 3.0 ” att genombrottsfall av C. parapsilosis i hög grad har kopplats till behandling med micafungin (och caspofungin) och att echinocandiner i allmänhet inte rekommenderas som förstahandsmedel för allvarliga infektioner orsakade av C. parapsilosis". Samma budskap framgår i den artikel som beskriver bakgrunden till de förändrade brytpunkterna (M.C. Arendrup et al., Clinical Microbiology and Infection 2020, 26:1464-1472).

Rekommendation

Denna information kan missas om man endast tittar på brytpunktstabellen. Därför rekommenderar Referensgruppen för antimykotika (RAM) och NRL för svampar att de mikrobiologiska laboratorierna i Sverige uppmärksammar detta genom att lägga till följande svarskommentar i samband med besvarning av resistensbestämning för C. parapsilosis i blododlingar:

"Echinocandiner rekommenderas inte som förstahandsbehandling av allvarliga C. parapsilosis infektioner".

Kontakt

Erja Chryssanthou, Medicinsk Diagnostik Karolinska, avdelning Klinisk mikrobiologi

Nationellt referenslaboratorium för svampar

erja.chryssanthou@regionstockholm.se