Just nu är allt inte riktigt som vanligt på grund av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Det kan kännas tråkigt, men det finns saker du kan göra för att må bra och ha roligt även när allt inte är som det brukar. Det finns fortfarande vissa saker som det är bra att tänka på för att minska risken för att bli smittad och smitta andra.

Tre tips för att må bra under den här tiden

Hela världen jobbar hårt med att få stopp på smittan. Flera vaccin har kommit och många har vaccinerats. Så småningom blir inte lika många sjuka och då kan mycket bli som vanligt igen.

Vad är ett coronavirus?

Illustration av coronaviruset

Virus kan göra folk sjuka. Sjukdomen covid-19 orsakas av ett nytt virus som tillhör familjen coronavirus. Om du blir smittad av det nya coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19.

Virus är så små att vi inte kan se dem med ögat. Uppförstorat i mikroskop ser man att coronaviruset har små piggar på sig, som på en kungakrona. Corona betyder krona på latin. Därför kallas det för coronavirus, men det heter egentligen SARS-CoV-2.

Att vi inte kan göra allt vi brukar beror på att vi vill skydda så många som möjligt från att bli smittade av det nya coronaviruset. Och för att sjukhusen ska kunna ta hand om alla som behöver vård.

De flesta barn och ungdomar som blir smittade blir bara lite sjuka. De kan bli förkylda och få hosta och feber, och blir friska igen efter några dagar.

Detsamma gäller de flesta vuxna. Det är ovanligt att barn och unga blir allvarligt sjuka av covid-19 men det finns en liten risk. De som är äldre eller har andra sjukdomar är extra känsliga för coronavirus och är oftast de som blir mest sjuka av det. Som tur är så är många äldre och även andra vuxna vaccinerade nu. I Sverige kan även ungdomar som är 16–17 år vaccinera sig för att både skydda sig själva mot covid-19 och för att ytterligare minska smittspridningen i samhället. Detta gäller ungdomar födda 2005 eller tidigare. Dessutom erbjuds barn i åldern 12–15 år med ökad risk för svåra virusinfektioner vaccination.

Mer om vaccination för barn och ungdomar: Barn och ungdomar – om vaccination mot covid-19

Alla kan hjälpa till genom att göra några enkla saker:

Läs mer om hur du kan hjälpa till längre ner på sidan.

Hur blir man smittad?

Du kan bli smittad när någon hostar eller nyser. Då kommer det ut små droppar i luften. Viruset finns i dropparna. Om du står nära kan du få dem i ansiktet och bli smittad.

Du kan också bli smittad om du får viruset på händerna och råkar peta dig i ansiktet. Då kan viruset komma in kroppen genom dina ögon, näsa och mun. Därför ska du tvätta händerna ofta och försöka att inte peta dig i ansiktet.

Det kan också smitta från personer som har sjukdomen fast det inte märks. Det är därför man ska försöka hålla avstånd till de man inte bor med.

Så här kan du hjälpa till

Barn som håller avstånd

Håll avstånd till andra människor

När du träffar människor du inte känner är det bra att ha lite mer avstånd mellan varandra än ni brukar. Träffas gärna utomhus och i mindre grupper.

Barn och förälder sitter och läser

Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma från skolan eller träningen om du är sjuk. Det gäller även om du bara är lite sjuk. Till exempel om du är snuvig eller har ont i halsen.

Stanna hemma i två dagar efter att du blivit helt frisk. Då smittar du ingen annan.

Om du är 6 år eller äldre och känner dig sjuk kan du behöva testa dig för att se om du har covid-19. Prata med en förälder eller annan vuxen för att ta reda på vad som gäller.

Barnhänder tvättar sig

Tvätta händerna ofta

Viruset fastnar lätt på händerna. Därför ska du tvätta händerna ofta.

Tvätta noga med tvål och varmt vatten. Om det inte finns tvål och vatten i närheten kan du använda handsprit.

barn nyser

Hosta och nys i armvecket

Genom att använda armvecket som skydd när du hostar eller nyser hindrar du viruset från att fastna på dina händer eller att spridas i luften till andra människor.

Träffas gärna utomhus

Det är viktigt att du inte träffar andra om du känner dig sjuk. Försök att hålla avstånd till personer du inte känner. Träffas gärna utomhus och i mindre grupper.

Om du har det jobbigt hemma just nu

De flesta barn och ungdomar är trygga i sina hem. Men inte alla. Om du känner dig otrygg hemma och behöver någon att prata med finns det hjälp att få.

Läs mer på räddabarnen.se

För barn: Så funkar coronaviruset (film från 1177.se)

Tre tips för att må bra under den här tiden

  1. Gör saker som gör dig glad och som du gillar
    Alla behöver ha roligt eller göra annat som de mår bra av. Det mesta kan du fortfarande göra, men kanske på andra sätt än tidigare. Du vet bäst själv vad du tycker är roligt. Kanske rita, pyssla, baka, spela spel, eller något annat du blir glad av.
  2. Gå ut och rör på dig och fyll på med bra energi
    Alla mår bra av att äta bra, sova tillräckligt länge på natten och gå ut och röra på sig. Du kan till exempel gå ut och cykla eller träna med kompisar.
  3. Försök ha dina vanliga rutiner
    Att ha rutiner gör att du mår bra. Det är viktigt att äta frukost, lunch och middag och att gå och lägga dig och stiga upp på ungefär samma tider. Det är också bra att ha bestämda tider för skolarbetet och läxorna så att du kan göra andra roliga saker resten av tiden.

Om du är rädd och orolig

När det händer allvarliga saker som kan vara svåra att förstå kan man känna sig rädd eller orolig. Vissa är mer oroliga än andra och det är normalt att vi känner olika.

Prata med en vuxen om du är stressad, orolig eller funderar över något

Om du känner dig stressad eller orolig är det bra att prata med en vuxen du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, en släkting, en tränare, lärare, eller din skolsköterska. Berätta vad du funderar över och hur du känner. Om du hellre vill prata med någon du inte känner finns det flera organisationer som erbjuder någon som lyssnar och ger stöd via chatt eller telefon.

Här finns en lista på organisationer som du kan ringa eller chatta med (UMO.se)

Ta reda på fakta om coronaviruset och tro inte på alla rykten

En del av det som sägs om coronaviruset kan vara felaktiga rykten. Det är därför bra att ta reda på fakta från en säker källa eller en vuxen du litar på.

Ibland kan det vara bra att ta en paus från nyhetsflödet. De vuxna i ditt hem eller i skolan håller koll. De berättar för dig om det finns viktiga nyheter.

Tänk på bra saker

Haka inte upp dig på dåliga nyheter. Tänk också på positiva saker som till exempel att de flesta inte blir väldigt sjuka av viruset. Och att det nu finns vaccin som kan skydda människor från att bli allvarligt sjuka. Många vuxna har nu blivit vaccinerade. Det här kommer att gå över och det mesta kommer att bli som vanligt igen.

barn spelar boll

Byt ut oron mot en aktivitet

När man oroar sig är det lätt att man hoppar över andra viktiga saker. Om tankarna mest får dig att må dåligt kan du försöka göra något annat. Alla mår bra av äta bra, sova tillräckligt länge på natten och röra på sig. Du kan till exempel gå ut och cykla eller träna med kompisar.

Informationsmaterial

Affischer riktade till barn och unga med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridning:

Informationsmaterial till barn och unga